בתוך השוויון המגדרי שזורה היטב היכולת לראות נשים בהריון/יולדות כחלק משמעותי ושוויוני מהארגון, לתת להן מקום בטוח בתהליך התפתחותן האישי והמשפחתי ואת הידיעה שהיא במקום בטוח ונכון עבורה.
זה המקום של הארגון להחזיר, לתת ולתמוך.
כרגע לא אכנס לדיון על השם של התקופה הזאת 'חופשת' לידה, נראה לי די סביר שלא אישה בחרה את השם… אבל זה לפוסט אחר…
מבלי להיכנס לשיקולי תקציב של כל ארגון – השיח הוא ברמה הוליסטית, גבוהה הרבה יותר, של ערך, מחוברות ולראות את העובדות/ים שלנו כמו שהיינו רוצים שיראו ויתייחסו אלינו (לפעמים רק כשאנחנו עוברים משהו אנחנו פתאום מבינים איך נכון להתנהג ולהתייחס לאחרים… אז כזה).
בהריון ולידה של אישה, יש מנעד גדול מאוד של תהליכים, אירועים, רגשות ושינויים, ונכון, שאנחנו ניתן להן את כל המידע שאפשר, כדי שיוכלו להתכונן ולדעת – כי ידע זה כוח אבל גם רוגע ושלווה.
לסיטואציות שונות כגון, חד הורית, יולדת גרושה וכו יש לפנות לעו"ד ולכל זכות לבדיקת זכויות ספציפיות מותאמות.
_____________________________________________
המידע הבא מתייחס לתהליך מהרגע שעובדת מספרת בארגון שהיא בהריון… מוזמנות להצטרף למסע המרגש
וכמובן אם יש לכן תובנות ותוספות מוזמנות לשלוח לי ואני אערוך בהתאם לפי הצורך.
** חשוב! שימו לב שהמידע כאן אינו משפטי (למרות שאני עו"ד אני פחות עוסקת בתחום חח) וחלים שינויים מעת לעת ולכן יש לבדוק את החוק ולקבל ייעוץ משפטי ופיננסי לגבי המידע המשוקף בארגונכם**
_____________________________________________
אז מתחילים במסע … 
עובדת סיפרה למנהל/ת שלה שהיא בהריון – על הגורם הניהולי לעדכן את צוות משאבי האנוש לגבי זה.
מומלץ לשלוח לעובדת את כל המידע באופן מעוצב ונעים וכמובן לשבת איתה להסבר קצר בע"פ ולתת לה להבין שבכל שאלה יש לה כתובת. כמו כן לוודא שהמנהל הישיר מעודכן ומיודע בכל התהליך ומה הזכויות של העובדת.
במהלך ההריון שימו לב לתת את הדעת בארגון אירועים (רייזרים), אוכל (דגים נאים) ועוד סיטואציות בהן יש להתחשב ביכולת של העובדת בהריון להשתתף ולמצוא חלופות נכונות ונאותות שיאפשרו לה לאכול ולהצטרף.
בארגון פעילויות שונות ואירועים אני ממליצה לבדוק מול הביטוחים שלכם גם את נושא הפעילות הספציפית לאישה בהריון.
בחופשת הלידה תהיו עם העובדת בקשר, תתעניינו ותבדקו איך היא – צוות הHR וגם הניהול הישיר.
זכרו לשלוח לה מתנות שניתנות לכלל העובדים, הזמינו אותה לאירועים (בכפוף לאישור הביטוח שלכם) ותנו לה להרגיש שהיא חלק, כל הזמן, גם מרחוק. כמובן אפשרו לה לבחור אם ומה נכון לה, בלי לחץ.
שימו לב שהיא לא במייל הארגוני ולכן נכון לפנות אלי באופן אישי; 'לידה בשעה טובה, צוות הHR יפתח תהליך של לו"ז טיפול כדי שהכל יתנהל מסודר לפי שלבים וכדי שהכל יקרה בזמן וכמו שצריך'.
אם יש לכם מערכת אוטומציה (הדבר הכי גאוני שהמציאו! ומאפשר לכם ליצור נהלים רבי משימות ורבי משתתפים שינוהל בקלות) יהיה נכון לבנות תהליך כזה עם כל הפעולות הנדרשות. אם אין לכם מערכת כזו, ממליצה להכין Google Doc שיתופי לצוות ה-HR לצורך ניהול ועדכון המשימות ובנוסף לשים תזכורות בקלנדר לכל מי שרלוונטי.
מה חשוב שיהיה בנוהל עבודה ולו"ז תזכורות?
שם העובדת, שם המנהל, תאריך הלידה, תאריך סיום חל"ד רשמי, תאריך סיום חל"ת רשמי (אם זכאית), שליחת הודעה ליולדת ע"י חשבת השכר לגבי תאריכים רשמיים של חל"ד וחל"ת, משלוח פירות/נשנוש לביה"ח, משלוח אוכל מוכן למשפחה, משלוח מארז מתנה ליולדת הביתה, לכתוב מזל טוב בקבוצה של הארגון/מייל, לכתוב לה מזל טוב אישי – HR+ ראש צוות, לדרוש לשלומה אחרי חודש ואחרי חודשיים – HR + ראש צוות, חודש לפני סיום חל"ד/חל"ת ראש צוות יברר תכנון חזרה + יעדכן HR בתאריך חזרתה, מייל כשבועיים לפני חזרה מחשבת השכר ליולדת עם תזכורת על המסמכים שעליה להעביר ומידע על פריסת חוב ההפרשות + רענון זכויות וחובות בחזרה לעבודה. מייל/הודעת welcome חזרה, סידור עמדה, מתנה ממותגת. IT אם נסגר המייל פתיחה/סגירה.
_____________________________________________
תמיכה, ליווי ויחס
נסו לשלב חוויה, משהו שימושי ועזרה.
אם יש אפשרות תקציבית, אני מאמינה שיש דברים מסויימים שממש נותנים תחושה טובה לעובדת ולמשפחתה.
חשוב: הליווי בתקופה הראשונה, משלוח פירות מרענן וכיף ישירות לביה"ח. אם יש תקציב נמוך יותר אפשר גם לשלוח מארז גלידה או כל דבר אחר.
במידה ולעובדת יש ילדים נוספים, הדבר שהכי עוזר זה משלוח אוכל מוכן, ככה יש יותר פניות. עבדנו עם ספק שהיה מתקשר למשפחה, בודק מה היו רוצים ושולח להם את ההזמנה, כאשר יש אפשרות לבחור בין ארוחה חמה לבראנץ' מרענן.
מארז ממותג לבייבי – כי מיתוג מעסיק זה בכל מקום (-; מוצרים שימושיים, שכיף וצריך גם בילד שלישי. זה תמיד משמח ומעורר שיתוף – תמונות עם הבגד גוף, שמיכת צילום או כל פריט אחר.
שובר מתנה של סופר פארם – כי בסוף זה ממש עוזר.
ישנן חברות שנותנות מענק לידה בשכר וזה מהמם! ממליצה לשלב כדי שהאירוע גם ייזכר כחוויה.
_____________________________________________
יש לפתוח במילות ברכה, חיבוק ומסר של 'אנחנו כאן'
1. מידע חשוב על תקופת ההריון –
א. שעות הריון:
עובדת במשרה מלאה זכאית ל-40 שעות הריון אותן ניתן לנצל עבור בדיקות הקשורות בהריון והן מעבר למכסת ימי המחלה שלך. כדי להגדיר עבורך את מכסת שעות בדיקות הריון, עליך לדווח על כך לחשבת השכר ולאחר מכן תוכלי לדווח "בדיקות הריון" במערכת הנוכחות. מי שעובדת במשרה שעתית/ חלקית עליה לפנות לחשבת שכר לבדיקת זכאותך.
ב. חופשת לידה מוקדמת:
על פי החוק הינך זכאית לצאת לחופשת לידה מוקדמת החל מ -X שבועות לפני תאריך הלידה המשוער שלך וזאת על חשבון חופשת הלידה העתידית שלך . אין צורך בטפסים מיוחדים (לבדוק) אלא בהודעה מסודרת במייל ואישור מנהל ישיר.
ג. שמירת הריון:
עובדת אשר נאלצת להיעדר מהעבודה בשל שמירת הריון נדרשת להציג אישורים רלוונטיים מהרופא המטפל למעסיק. במהלך שמירת הריון מעל 30 ימים, השכר החודשי שלך ישולם ע"י ביטוח לאומי.
לקבלת טפסים להגשת תביעה יש לפנות לחשבת שכר במחלקת הכספים.
בעת שמירת הריון מתחת ל-30 יום לפני הלידה, החברה תאפשר לך לנצל ימי מחלה/חופשה, זאת בתיאום עם המנהל הישיר, יתרת ימי חופש/מחלה שיש ברשותך ובכפוף לאישורים רפואיים.
ד. הודעת חזרה לעבודה:
בסמוך לסיום מועד חופשת הלידה הרשמית (של 15 השבועות) עליך ליצור קשר עם הניהול הישיר בכדי לעדכן מה מועד חזרתך והאם את מתכננת לנצל את זכותך לחל"ת (במידה והנך זכאית). בהתאם להודעתך יודיע המנהל הישיר למחלקת HR וחשבת השכר.
חשוב לכתוב ברכה עם מסר שהארגון כאן לכל דבר, חיבור לערכים ולצוות ולמסר שרואים אותה בשמחתה. וכמובן לחבר במסר מברך לבן הזוג ולילדים האחרים, אם יש.
א. מענק לידה
הינך זכאית לתשלום חד פעמי מביטוח לאומי. יש להסדיר קבלת התשלום בביה"ח בעת קבלת תעודת הלידה.
ב. יציאה לחופשת לידה
אם יש לך בארגון ותק של 12 חודשים ומעלה, את זכאית לחופשת לידה (תקופת לידה והורות) של 26 שבועות. 15 השבועות הראשונים הנם חל"ד-חופשת לידה ועליהם תקבלי דמי לידה מהביטוח הלאומי, בנוסף, יש לך אפשרות לקחת 11 שבועות נוספים כחל"ת (חופשת לידה ללא תשלום).
עובדת עם ותק פחות מ- 12 חודשים זכאית לחופשת לידה בת 15 שבועות הראשונים בתשלום בלבד.
{דעתי
כאן יש אפשרות לארגון לבוא לקראת העובדת לפי שיקול דעתו, חשוב ליצור אחידות בהטבות שכאלה וליישר קו לגבי כל היולדות בהקשר זה.}
ג. דמי לידה
דמי הלידה ישולמו בעד תקופה של 15 שבועות (לגבי לידת תאומים יש לבדוק את הזכויות) וזאת בתנאי ששולמו עבורך דמי ביטוח לאומי (כשכירה/עצמאית) עבור עד 10 חודשים מתוך 14 חודשים שקדמו ליום הלידה.
תביעת תשלום דמי לידה –
חישוב השכר לדמי לידה הינו השכר המבוטח (הכנסה חייבת בדמי ביטוח לאומי – מופיע בתלוש כ"שכר לביטוח לאומי") של 3 חודשים שקדמו ליום הלידה לחלק ל- 90 או שכר מבוטח בחצי השנה שקדמה ליום הלידה חלקי 180 – לפי הגבוה.
* לאחר הלידה עליך להעביר לחשבת שכר את אישור הלידה מביה"ח לצורך הפקת טפסי תביעה לדמי לידה מהביטוח הלאומי. חשבת השכר תשדר את תביעת דמי לידה לביטוח לאומי ואת תקבלי הודעות SMS אודות סטאטוס טיפול בתביעת דמי לידה.
* מכתב עם פירוט תשלום דמי הלידה ישלח אלייך מביטוח לאומי – נא שמרי מכתב זה, בשובך הגישי אותו לחשבת שכר לצורך תיאום מס לאחר החזרה מחופשת הלידה (שימי לב שאי הגשתו יגרור טיפול עצמי מול מס הכנסה בתאום מס).
{דעתי

נושא דמי הלידה מורכב לפעמים, במיוחד בלידה ראשונה. ממליצה ליצור קשר עם היולדת אפילו בהודעת וואטסאפ ולהזכיר לה את ההתנהלות ומה עליה לעשות}
ד. ארגונים עם סיבוס/10ביס
במהלך חופשת הלידה, הינך זכאית להמשיך ולהנות מההטבה של סיבוס בהתאם למדיניות החברה (לצרף לינק למדיניות). חשוב לנו להמשיך ולתמוך בך ולהעניק לך המשך שימוש בתקציב החודשי בסיבוס החברה. הטבת הסיבוס תהיה פעילה לאורך תקופת חופשת הלידה עד 26 שבועות, במידה ותאריכי את החל"ת מעבר לזכאות עפ"י חוק, הסיבוס יוקפא בתקופה זו ויחזור להיות פעיל עם שובך לעבודה.
עם שובך ינוכה לך שווי מס עבור תקופת ההטבה, בהתאם לשימוש שנעשה, על פי מדיניות החברה.
{דעתי

כפי שלעובד נולד תינוק הוא ממשיך להנות מזכויות שהארגון נותן, כך נכון להמשיך ולהעניק לעובדת את הזכויות הללו. בנוסף ממליצה לאפשר תשלום שווי מס בתשלומים אם מתאפשר חוקית}
ה. יציאת בן/בת הזוג שלך לחופשת לידה
הזוגי/ת זכאים לצאת לחופשת לידה החל מהשבוע ה-7 שלאחר הלידה בתנאים הבאים:
* כשאת בוחרת לקצר את חופשת הלידה שלך, הזוגי/ת מחליפים אותך ביתרת התקופה מהשבוע ה-7 שלאחר יום הלידה.
* כאשר את מוותרת על תשלום דמי לידה עבור השבוע האחרון שבו היית זכאית להם והזוגי/ת יוצא.ת לחופשת לידה בת שבוע במקביל לחופשת הלידה שלך.
{דעתי

מאחר וכיום יש ארגונים רבים שמאפשרים לזוגי.ת חופשת לידה ע"ח החברה. הפנו את העובדת לבקש מהזוגי.ת שלה לבדוק את זכויותיו במקום עבודתו.}
ו. הפרשות סוציאליות וצבירות במהלך חופשת הלידה (חל"ד) של תקופת 15 השבועות
*צבירות של ותק חופשה ומחלה ממשיכות.
*הארגון ממשיך להפקיד עבורך לקופות הפנסיה וקרן ההשתלמות.
*הפקדות שבוצעו עבורך ע"י הארגון, הפרשות העובדת לקופות הפנסיה וקרן ההשתלמות ינוכו רטרואקטיבית בתלוש השכר הראשון לאחר חזרתך מחופשת הלידה.
{דעתי
חשוב ונכון לאפשר לעובדת לפרוס את הסכום שנצבר למספר תשלומים בין 3-6 כדי להקל עליה כלכלית. אם עובדת מעוניינת בפריסה עליה לפנות לחשבת השכר עם חזרתה כדי להסדיר זאת}
ז. הפרשות סוציאליות וצבירות במהלך הארכת חופשת הלידה (חל"ת) לתקופה של 11 השבועות ללא תשלום
* בתקופה זו יש לך צבירה של הבראה ומחלה, ללא צבירות ימי חופשה.
* ההפקדות לקופות הפנסיה ולקרן ההשתלמות נעצרות בתקופה זו.
* תשלום הביטוח הלאומי נעצר בתקופה זו ועליך לשלם אותו באופן עצמאי.
{דעתי
כל עוד זו תקופה המאושרת עפ"י חוק, בתוך ה26 שבועות של חלת+חלד, כדאי לשקול להמשיך הפקדות והמשכיות זכויות ע"י הארגון}
להוסיף מסר מברך שחשובה לנו חזרה נוחה ומה חשוב שתדע.
א. עדכון מידע אישי
* עם החזרה יש למלא טופס 101 עם פרטי הבייבי.
* בהתאם לכך תקבלי נקודות זיכוי ממס הכנסה
* עליך להעביר צילום ספח תעודת זהות ואישור תשלום דמי לידה מביטוח לאומי, לחשבת שכר.
{דעתי
לשלוח לה תזכורת נקודתית עם כל המידע שהיא צריכה להעביר מיד עם שובה}
ב. הפרשות סוציאליות
* ראי סעיפים 2ו, 2ז מעלה. לכל שאלה ומידע נוסף בנושא אנא צרי קשר עם חשבת השכר.
ג. תוספת תשלום דמי לידה
* אם במהלך תקופת העדרך שולמו תשלומי הבראה או שניתן לך בונוס, ואלה שולמו בשנת המס בה חזרת מחופשת לידה, הנך זכאית לתוספת תשלום עבור בדמי הלידה. להסבר ופרטים פני לחשבת השכר. הטיפול בכך נעשה ישירות ובאופן אוטומי בין מערכת השכר של הארגון לביטוח הלאומי.
ד. שעת הורות/הנקה
שעת ההורות בותק של 12 חודשי עבודה ומתחילה עם חזרתך לעבודה, עם סיום החל"ד או החל"ת הרשמי עפ"י החוק.
הנך רשאית להיעדר במשך שעה אחת מלאה בכל יום עבודה, למשך 4 חודשים ממועד חזרתך לעבודה.
מידע חשוב! הנך רשאית לחלוק את שעת ההורות עם הזוגי.ת שלך. אתם זכאים לעבוד שעה אחת פחות ביום למשך התקופה, כאשר רק אחד מכם יכול לממש את הזכאות. אם בחרת שהזוגי.ת ינצלו את הזכאות במקומך, אנא הודיעי לחשבת השכר .
{דעתי

גם אם הזוגי.ת מנצלים את שעת ההורות, ממליצה לאפשר גם לעובדת}
ה. ציוד נדרש ופתיחת מערכות
* עם שובך מחלקת הIT תפתח את המייל/מערכות חזרה לשימוש. יש אם צורך בשחזור סיסמאות או שחסר לך ציוד רלוונטי אנא פני לX מצוות הIT. אם חסר לך ציוד משרדי אנא פני לXX ונדאג להשלים לך מה שחסר.
@לחברות שיש חדר מונגש לצורך שאיבה
במידה ואת מניקה וחשוב לך לשאוב במהלך שעות העבודה, הקצנו חדר ישיבות מותאם לצורך כך. החדר נקרא X ונמצא בקומה X
החדר אינטימי, עם כורסא ואפשרות לנעול וכן יש בו מקרר קטן לשמירת שקיות החלב. אם יש משהו נוסף שתרגישי שיש בו צורך, אנא עדכני ונעשה מאמץ לשפר.
{דעתי
הנוחות ותכולת החדש חשובים. שימו לב שאין חלונות שקופים ושאכן ניתן לנעול. כמובן שתמיד נעים שתהיה שם טלוויזיה אם אפשרי וכן עיצוב נעים ומחבק}
@לחברות שעובדות במודל היברידי
לפרט כאן את האופציות שניתנות ומה מתכונת העבודה ולאפשר לה לבחור. עליה להיות בקשר וליידע את המנהל הישיר ואחראית הנוכחות בארגון.
{דעתי
מומלץ לאפשר גמישות מירבית בשבועות הראשונים עם שובה. ישנה גם אופציה של מתן הטבה של חזרה ב80% משרה למשך X שבועות עח הארגון}
@לחברות עם פורטל מידע
להפנות כאן לפורטל כדי שתוכל להתעדכן ולקרוא. מומלץ לשים גם הפנייה ספציפית לנהלים או מידע שהתעדכן בתקופת העדרה.
* באופן כללי דעי שכל המידע הרלוונטי והעדכני לגבי זכויותיך מופיע באתר כל זכות ומומלץ לקרוא, להתעדכן ובמקרה הצורך לפנות לשאלות ומידע נקודתי הקשור בארגון XX (להדביק לינק לאתר כל זכות).
לכל מידע נוסף, שאלות, מחשבות או בירורים הנך מוזמנת לפנות לX מצוות הHR/מנהלת משרד/חשבת שכר +
לפרט אנשי קשר, שמות, טלפונים, מיילים.
* להוסיף איחולים וברכות
_____________________________________________
שתמיד נהיה בצד החושב, נותן, מעניק, עוזר, מלווה, מעשיר ומחבר!